Pages

Sunday, October 15, 2017

বাংলায় চিলি চিকেন রেসিপি

চিলি চিকেন রেসিপি || সালমা রেসিপি


সময়: প্রস্তুতি 30 মিনিট, marination 30 মিনিট, রান্না 15-20 মিনিট।

দ্রষ্টব্য: আমি আমার রেসিপিতে  Ajinomoto (MSG) ব্যবহার করিনি। আমি আপনাকেও use না করতে অনুরোধ করবো , এটি স্বাস্থ্যের জন্য ক্ষতিকর।

তিল তেল এই  রেসিপির জন্য আদর্শ , আপনার কাছে তিল তেল না থাকলে, আপনি যে কোন সব্জির (ভেজিটেবল) তেল ব্যবহার করতে পারেন।


WATCH VIDEO RECIPE



উপকরণ:


  • Marination
  • চিকেন (হাড় ছাড়া) - 500 gm
  • আদা-রসুন পেস্ট - 1/2 টেবিল-চামচ
  • সয়া সস- 1/2 টেবিল-চামচ
  • নুন (salt) - 2 চা চামচ
  • চিনি - 1 চা চামচ
  • ভুট্টার আটা (corn flour) - 75 গ্রাম
  • ময়দা- 100 গ্রাম
  • বেকিং পাউডার - 1/2 চা চামচ
  • তিলের তেল - 1 টেবিল-চামচ
  • ভিনিগার - 1/2 টেবিল-চামচ
  • ডিম - 1 টা
  • গোল মরিচ গুঁড়া - 1/2 চা চামচ
  • জল (হালকা গরম) - 150 মিলি
  • চিকেন ভাজার জন্য
  • তিলের তেল - 500 মিলি
  • রান্নার জন্য
  • ক্যাপসিকাম (মাঝারি) - 1 টা
  • পেঁয়াজ (মাঝারি) -1 টা
  • গোল মরিচ গুঁড়া - 1 চা চামচ
  • কাঁচা লঙ্কা - 5 টা
  • চিনি - 1 চা চামচ
  • আদা - 5 গ্রাম
  • রসুন - 10 গ্রাম
  • সয়া সস- 1 টেবিল-চামচ
  • ভিনিগার - 1 টেবিল-চামচ
  • তিলের তেল - ২ টেবিল চামচ
  • ভুট্টার আটা (corn flour) - ২ চা চামচ
  • নুন (স্বাদ অনুযায়ী)
  • রেড চিলি সস - 1/2 টেবিল চামচ
  • টমেটো সস - 4 টেবিল-চামচ

পদ্ধতি

প্রস্তুতি

- চিকেন পরিষ্কার করুন ও জল ঝরিয়ে নিন
- মুরগির টুকরো 1 ইঞ্চি সাইজে কেটে নিন
- বর্গক্ষেত্র বা ত্রিভুজ আকারে ক্যাপসিকাম কেটে নিন
- পেঁয়াজ 4 টুকরো করে নিন এবং পাপড়ির মতো ছাড়িয়ে নিন
- আদা এবং রসুন খুব ছোট করে কুচিয়ে নিন
- আলাদা করে আদা রসুনের পেস্ট তৈরি করুন

Marination

- একটি পাত্রের মধ্যে মুরগির  টুকরো নিন
- ২ টি চামচ লবণ (বা আপনার স্বাদ অনুযায়ী) দিয়ে দিন
- 1/2 চামচ গোল মরিচ গুঁড়া দিয়ে দিন
- 1 টি চামচ চিনি দিয়ে দিন
- আদা-রসুনের পেস্ট 1 টেবিল চামচ দিয়ে দিন
- 1/2 চামচ বেকিং পাউডার দিয়ে দিন
- তিলের তেল 1 টেবিল চামচ দিয়ে দিন
[সব কিছু খুব ভাল করে মিশিয়ে নিন ]

- 1/2 টেবিল চামচ সয়া সস দিয়ে দিন
- 1/2 টেবিল চামচ ভিনিগার দিয়ে দিন
- 150 মিলি হালকা গরম জল দিয়ে দিন
[সব কিছু খুব ভাল করে মিশিয়ে নিন এবং 15 মিনিটের জন্য seasoning করুন। এই মসলার রস খুব ভাল মুরগির মধ্যে প্রবেশ করবে. আর bater টা ভাল হবে ]

- 15 মিনিটের পরে, ব্যাটারে ডিম দিয়ে দিন এবং খুব ভাল মিশ্রণ করুন
[ডিম মুরগির মধ্যে প্রবেশ করা রস বাইরে আস্তে প্রতিরোধ করে]

- ভুট্টার আটা (corn flour) দিয়ে দিন এবং ভাল করে মিশিয়ে নিন
- এবার ময়দা দিয়ে দিন এবং ভাল করে মিশিয়ে নিন
[এটি চিকেন উপর খুব ভাল coating দেয়। আবার 15 মিনিটের জন্য marination এ রাখুন]




চিকেন ভাজা

আমরা চিকেনকে ২ টি ধাপে ভাজবো, প্রথমে আমরা প্রায় 70% মাঝারি তাপে (medium flame) ভাজবো এবং দ্বিতীয় ধাপে আমরা উচ্চ তাপে (high flame) ভাজবো

- medium flame এ কড়া গরম করুন
- 500 মিলি তিলের তেল দিন এবং গরম করুন।
- গরম তেলে marinated চিকেন দিয়ে দিন
- চিকেন 70% পর্যন্ত ভাজুন
- চিকেন গুলো এবার ছেকে তুলে নিন
flame টা high এ করে দিন ও তেলটা খুব গরম হতে দিন
- গরম তেলে এবার হালকা ভাজা চিকেন গুলো ছেড়ে দিন
-  চিকেনের রঙ golden brown  হয়ে এলে ছেকে তুলে নিন
[অতিরিক্ত তেল শুষে নিতে টিস্যু পেপার ব্যবহার করুন]

পরামর্শ:

1. মাঝারি তাপে চিকেন ভাজলে, ভিতরে এবং বাইরে সমান ভাবে ভাজা হবে। কিন্তু যদি প্রথমেই আমরা high flame  চিকেন ভাজি , বাইরের স্তর দ্রুত ভাজা হবে এবং কঠিন হয়ে যাবে আর ভেতরের অংশটি একটু কাঁচা থাকে।

2. শুধু তেল রেখে আঁচটা আগে বাড়িয়ে নেবার কারণ, এখানে তেলটাকে খুব গরম করা হচ্ছে আর এই গরম তেলে  হালকা ভাজা চিকেনটা ছেড়ে দেবার খুব অল্প সময়ের মধ্যে চিকেনের বাইরের স্তর crispy এবং crunchy হয়ে যাবে, কিন্তু ভিতরের অংশ juicy থাকবে। তাপ বৃদ্ধি করার সময় যদি চিকেনটা তেলেই রাখা হয়, তাহলে চিকেনের টুকরো গুলো বেশি সময় ধরে তাপ পেতো এবং বাইরের স্তরটি যতক্ষনে crunchy হতো, ততক্ষনে ভিতরের অংশ শক্ত হয়ে যেত।


রান্না

- মাঝারি তাপে কড়া গরম করুন
- কড়ার মধ্যে 2 টেবিল চামচ তেল দিয়ে দিন
- তেল গরম হলে আদা এবং রসুন কুচি দিয়ে দিন
- 1/2 মিনিটের জন্য নাড়াচাড়া করে নিন
- পেঁয়াজ দিয়ে দিন এবং অন্য 1/2 মিনিট জন্য ভাজুন
- ক্যাপসিকাম দিয়ে দিন এবং অন্য 1 মিনিট জন্য ভাজুন
- কাঁচা লঙ্কা দিয়ে দিন
[পেঁয়াজ এবং ক্যাপসিকাম খুব নরম যেন না হয়, এটা শুধু নাম মাত্র নরম হতে হবে]
- আঁচটা কমিয়ে লো করে দিন
- সয়া সস, ভিনিগার, রেড চিলি সস, টমেটো সস দিয়ে দিন, সব কিছু খুব ভালভাবে মেশান
- প্রায় 300 মিলি জল নিন, এতে ২ চামচ ভুট্টার আটা (corn flour) মেশান। ভালো করে মেশান যাতে সবটা গুলে যায়, কোন দলা না থাকে  
- ভুট্টার আটা (corn flour) মেশানো জলটা গ্রেভিতে মিশিয়ে দিন
- গোল মরিচ গুঁড়া, চিনি এবং সামান্য নুন দিয়ে দিন। সব কিছু খুব ভালভাবে মেশান
[সয়া সস, রেড চিলি সস এবং টমেটো সস, এই সব গুলিতেই  নুন রয়েছে]
- গ্রেভিটা ফুটে গেলে এবং ভুট্টার আটার (corn flour's) কাঁচা ভাবটা চলে গেলে়, ভাজা চিকেনটা দিয়ে দিন।
- গ্রেভির মধ্যে চিকেনের টুকরা গুলো ভালো করে মিশিয়ে নিন
- low flame  2 মিনিট রান্না করুন

আমাদের চিলি চিকেন পরিবেশনের জন্য প্রস্তুত




চিলি চিকেন সব ধরনের ফ্রাইড রাইস এবং জিরা রাইসের সাথে চমত্কার লাগে।

Checkout the Kitchen appliances, kitchenware & gadgets

Saturday, October 14, 2017

Chilli Chicken Recipe || চিলি চিকেন || चिली चिकन || Restaurant Style

Chilli Chicken Recipe || Salma Recipe


Time: Preparation 30 minutes, marination 30 minutes, cooking 15-20 minutes.

Note: I have not used Ajinomoto (MSG) in my recipe. I also request you all to avoid, it is very harmful for health.

Sesame oil is preferred for this recipe. In case you do not have sesame oil, you can use any vegetable oil.


WATCH VIDEO RECIPE



Ingredients:


  • Marination
  • Chicken (boneless) - 500 gm
  • Ginger-Garlic paste - 1/2 tablespoon
  • Soya sauce- 1/2 tablespoon
  • Salt - 2 teaspoon
  • Sugar - 1 teaspoon
  • Corn flour- 75 gm
  • Flour- 100 gm
  • Baking powder- 1/2 teaspoon
  • Sesame oil - 1 tablespoon
  • Vinegar - 1/2 tablespoon
  • Egg - 1 pc
  • Black pepper powder - 1/2 teaspoon
  • Water (lukewarm) - 150 ml
  • Cooking
  • Sesame Oil - 500 ml
  • Capsicum (medium) - 1 pc
  • Onion (medium) - 1 pc
  • Black pepper powder - 1 teaspoon
  • Green chili - 5 pc
  • Sugar - 1 teaspoon
  • Ginger - 5 gm
  • Garlic - 10 gm
  • Soya sauce- 1 tablespoon
  • Vinegar - 1 tablespoon
  • Sesame oil - 2 tablespoon
  • Corn flour- 2 teaspoon
  • Salt (as per taste)
  • Red chili sauce - 1/2 tablespoon
  • Tomato sauce - 4 tablespoon

Method

Preparation

- Clean and wipe dry the chicken
- Cut the chicken pieces about 1 inch in size
- Cut capsicum in square or triangle shape
- Dice the onion in 4 piece and cut them in petal shape
- Fine chop ginger and garlic
- Make separate ginger garlic paste

Marination

- Take the chicken pieces in a bowl
- Add 2 tsp salt (or as per your taste)
- Add 1/2 tsp black pepper powder
- Add 1 tsp sugar
- Add 1/2 tbsp of ginger-garlic paste
- Add 1/2 tsp of baking powder
- Add 1 tbsp of Sesame oil
[Mix everything very well]

- Add 1/2 tbsp of soya sauce
- Add 1/2 tbsp of vinegar
- Add 150 ml lukewarm water
[Mix everything very well and season the chicken for 15 minutes. The juice will enter the chicken very well in this seasoning. And the bater will also become good]

- After 15 minutes, add egg to the bater and mix very well
[The egg prevent the juice from leaving the chicken]

- Add the corn flour and mix it well
- Now, add the flour and again mix it thoroughly.
[This makes a very good coating over chicken. Keep the chicken on marination again for another 15 minutes]



Frying Chicken

We will fry the chicken in 2 steps, first we will cook about 70% on medium flame and in second step we will fry on high flame.
- Heat pan on medium flame
- Pour 500 ml sesame oil and heat it up.
[In case sesame is not present, use any vegetable oil]

- Add the marinated chicken to the heated oil
- Fry the chicken about 70%
- Strain out the chicken
- Increase the flame to high and let the oil heat up more.
- Add the fried chickens to the heated oil for 2nd stage of frying.
- Once the chicken almost golden brown in color, strain out the chicken.
[Use kitchen paper or dry tissue paper to absorb excess oil]

Tips:

1. Frying chicken on medium flame will uniformly fry the chicken from both inside and outside. But, if we fry the chicken on high flame, the outer layer of chicken gets frieds quickly and gets hard, yet the inner part will remain little raw. If we fry more to get the inner part fried properly, then the outer layer will get over fried and the chicken gets hard.

2. We are taking the chicken out of oil before increasing the flame because, we want the chicken get the high heat instantly in second stage. This will make the outer layer of chicken pieces crispy and crunchy within a short time, but the inner part will remain juicy. If we had kept the chicken in oil when increasing the heat, the chicken would have also got the heat for longer time and would have become hard inside by the time outer layer become crunchy.


Cooking

- Heat pan on medium-high flame
- Add 2 tbsp oil in the pan
- Add chopped ginger & garlic when the oil is hot
- Saute for 1/2 minute
- Add the onion and saute for another 1/2 minute
- Add the capsicum and saute for another 1 minute.
- Add the green chilis
[Do not make onions and capsicum too soft, it should be just soft]
- Turn the flame to low
- Add soya sauce, vinegar, red chilli sauce, tomato sauce, mix everything very well.
- Take about 300 ml water, mix 2 tsp corn flour. Make sure no lump is present
- Add this corn flour mixed water to the gravy.
[If you prefer more gravy, add more water and corn flour]
- Add the black pepper powder, sugar and little salt. Mix them well
[Soya sauce, red chilli sauce and tomato sauce all contains salt]
- Once the gravy start boiling and the rawness of corn flour disappears, add the fried chickens.
- Mix the chicken pieces well in gravy
- Continue cooking on low flame for 2 minutes

Our chilli chicken is ready to be served!




Chilli Chicken makes a splendid combination with all types of fried rice and jira rice.

Checkout the Kitchen appliances, kitchenware & gadgets

Saturday, October 07, 2017

Kolkata Chicken Biryani || চিকেন বিরিয়ানি || चिकन बिरयानी || Authentic...

Kolkata Chicken Biryani || Salma (Kolkata) Recipe



Time: Preparation 30 minutes, marination 3 hours, cooking 1 hour, steaming 25 minutes

WATCH VIDEO RECIPE



Ingredients
  • Chicken (big piece) - 1 kg
  • Basmati Rice - 500 gm
  • Potato (medium size) - 500 gm
  • Onion (medium size) - 250 gm
  • Lemon - 1 pc
  • Refined Oil - 200ml
  • Ghee (Shree brand) - 75gm
  • Ginger+Garlic paste - 2 tablespoon
  • Yogurt - 150 gm
  • Milk - 250 ml
  • Solid condensed milk (Khowa kheer) - 30 gm
  • Turmeric powder - 1/2 teaspoon
  • Red chili powder - 2 teaspoon
  • Biryani masala - 3 teaspoon
  • Garam masala powder - 1 teaspoon
  • Black pepper powder - 1/2 teaspoon
  • Mace powder - 1/2 teaspoon
  • Nutmeg powder - 1/2 teaspoon
  • Cardamom - 4
  • Cinnamon - 1/2 inch
  • Clove - 4
  • Alu Bokhara - 2
  • Bay leaf - 1
  • Saffron (diluted with water) - 1 tablespoon
  • Keora water - 2 teaspoon
  • Rose water - 2 teaspoon
  • Mitha Ator - 2 drops
  • Salt to taste

Method

[Chicken to be marinated for 3 hours, so prepare this first and then soak the rice in water]

- Wash chicken and remove water completely.
- Add the whipped yogurt, ginger+garlic paste, mace powder, nutmeg powder, black pepper powder, 1/2 tsp garam masala powder, red chili powder, 2 tbsp cooking oil and salt (as per your taste). Mix all the added ingredients with chicken very well
  [Keep in marination for 3 hours, refrigeration not necessary]

- Soak the rice in water
[Rice must be soaked for 45 minutes]


- Prepare the ingredients, which include peeling potato skins and cutting them into 2 halves, slicing of onions, boiling milk with 2 cardamoms and 2 cloves. Melting of ghee
- Mix the potatoes with salt and a very little amount of turmeric powder. Keep it aside.
[Use such amount of salt that it enters the potatoes]


Cooking


Frying onion

- Take 200 ml cooking oil in a pan and heat it in medium flame.
- When the oil gets heated up, put half of the sliced onion in it. Fry the onion till it become golden brown. When done, take out the onion from hot oil using a skimmer (chanta). While frying onion one must continuously stirring the onion, else it will burn.

 [We will use the same oil to fry potato, later frying chicken & making chicken curry]




Frying potato

- Warm the previously used oil on low medium flame.
- Put the potato and light fry it.
[The potatoes will half cooked, only little soft at inside. It will get full cooked after layering of Biryani]
- Take out the potatoes from pan after light frying and keep aside.


Boiling rice

- Warm water in a big pot
- Put 2 cardamom, 2 cloves, 1 bay leaf, cinnamon and little salt in water.
- Turn the burner to high flame.
- When the water gets hot, add the soaked rice, reduce the flame back to medium high.
- When the rice is almost 70% boiled, stop cooking and drain off the water inside.
[Remaining cooking of rice will be done after Biryani layering]


Cooking chicken

 - Heat the previously used oil on medium high flame.
 - Add the remaining sliced onions in the heated oil. Fry the onions till golden brown
 - Once the onion gets the color, add the marinated chicken.
[Turn the flame to low medium]
 - Add 1 tsp biryani masala, mix it well. Saute the chicken on low medium flame for 15-20 minutes
 - Add 250 ml water to chicken after 15-20 minutes of sauting and cook for 5 more minutes.
[Chicken should only be cooked about 80%, full cooking after biryani layering]
 - Take out chicken from the soup.





Biryani Layering


- Take a flat pot.
- Add lemon juice.
- Add alu bakhara.
- Add the remaining garam masala powder.
- Add the cooked chicken soup.
- Add about 25 gm ghee.
- Add little milk (boiled with cardamom and cloves).
- Add 1 tsp biryani masala powder.
- Add very little salt and mix everything very well.
- Add the cooked chicken.
- Add the lightly fried potatoes.
- Add half of onion barista (golden fried onions).
- Add 1 tsp biryani masala powder.
- Put a thin layer of rice.
- Add the grinded solid condensed milk (khowa kheer)
- Add 25 gm ghee.
- Sprinkle 2 tsp of diluted saffron.
- Put the remaining rice on top of this.
- Sprinkle little biryani masala powder.
- Add the remaining ghee.
- Add the remaining milk.
- Add the remaining onion barista.
- Sprinkle 2 tsp rose water, 2 tsp keora water and add 2 drops of Mitha Ator.
 - Make a wheat flour dough. It should not be too soft.
 - Put the dough over the rim of the pot to seal the lid. Leave a half inch gap, press the lid onto the pot.
[If a small gap is not kept, steam pressure will crack the dough seal]
 - First cook the Biryani on high medium flame for 1 min.
 - Turn the flame to medium and cook for 10-12 minutes.
[The soup will dry up in this time. A faint chur chur sound will come from the pot, which indicates completion of cooking]





 Steaming Process (Dum)


- Stop the flame and keep the lid covered for 15 minutes.

Your cooking is complete. Chicken Biryani with Chicken chaap is a great combination. Add some salad to make it exotic.





Checkout the Kitchen appliances, kitchenware & gadgets