Pages

Monday, November 20, 2017

চিকেন হাক্কা নুডলস, সালমা (কলকাতা) রেসিপি

 চিকেন হাক্কা নুডলস রেসিপি, কলকাতা রেস্টুরেন্ট স্টাইল



ভিডিও রেসিপি দেখুন



উপকরণ :

হাক্কা স্পেশাল নুডলস - ১৮০ গ্রাম
চিকেন (বোনলেস ) - ১৫০ গ্রাম
সাদা তেল  - ৩ টেবিল চামচ
আদা ও রসুন বাটা - ২ চা চামচ
পেঁয়াজ (মিডিয়াম সাইজ  ) - ১ টা
রসুন    -১০ গ্রাম          
পেঁয়াজ কলি - ২০ গ্রাম
বিন্স    - ৩০ গ্রাম
গাজর  - ৫০ গ্রাম
ক্যাপসিকাম  - ৫০ গ্রাম
কাঁচা লঙ্কা  - ৩ পিস্
লংকার গুঁড়ো - হাফ  চা চামচ
ভিনিগার - দেড় টেবিল চামচ
গোলমরিচ গুঁড়ো  - হাফ  চা চামচ
সয়া সস     - ৩ টেবিলে চামচ
চিলি সস  (অপশনাল) - ১ চা চামচ
টমেটো সস  (অপশনাল)  - ১ টেবিল চামচ
নুন স্বাদ অনুযায়ী

পদ্ধতি

প্রথমে, চিকেন  ছোট ছোট  পিস্ করে পরিষ্কার জলে ধুয়ে জল ঝরিয়ে  নিতে হবে ।
 গাজর ও ক্যাপসিকাম  সরু ও লম্বা শেপে কেটে নিতে হবে ।
 রসুনগুলি ছোট ছোট করে  কুচিয়ে নিতে হবে ।
 পেঁয়াজকলি ও বিন্স ছোট ছোট করে কেটে নিতে হবে ।
 পেঁয়াজ টি সরু  সরু করে কেটে নিতে হবে।
 ৩ টি কাঁচা লঙ্কা মাঝ বরাবর চিরে নিতে হবে ।


ম্যারিনেশন

চিকেনে হাফ চা চামচ  (স্বাদ অনূযায়ী) নুন, হাফ চা চামচ লঙ্কা গুঁড়ো, ২ চা চামচ আদা - রসুন বাটা, একটু ভিনিগার, হাফ চা চামচ সয়া সস দিয়ে দিন। সমস্ত উপকরণগুলো  চিকেনে মিশিয়ে ১০ মিনিট রেখে দিতে হবে।  ফ্রীজে রাখার দরকার নেই।
[নুডলস সেদ্ধ করার মাঝে, ম্যারিনেশন করে নিতে পারেন ]

রান্না

একটি পাত্রে ২ লিটার আন্দাজ জল ফুটিয়ে নিতে হবে।
জলে পরিমান মতো  নুন ও ২ চা চামচ তেল দিতে হবে।
তেল দিলে নুডলস একে অপরের সাথে জড়াবে না ।
জল ফুটে গেলে নুডলস দিয়ে দিন।
নুডলস মিনিট তিনেক সেদ্ধ করে  নিতে হবে।
[নুডলস পুরো সেদ্ধ করলে হবে না।  সেদ্ধ একটু বাকি থাকতে নামিয়ে নিয়ে জল ঝরিয়ে নিতে হবে। তারপর জলে ধুয়ে নিতে হবে রান্না প্রক্রিয়া টা বন্ধ করার জন্য। নাহলে নুডলস বেশি সেদ্ধ হয়ে যাবে ও জড়িয়ে যাবে]

মিডিয়াম ফ্লেমে একটি কড়া বসিয়ে তার মধ্যে ৩ টেবিল চামচ তেল দিতে হবে। 
তেল গরম হলে রসুন কুচি ও কাঁচা লঙ্কা দিয়ে দিতে হবে।
[লঙ্কা ঝাল অনুযায়ী ২ টো কি ৩ টি ব্যবহার করবেন ]

২৫ থেকে ৩০ সেকেন্ড পর  পেঁয়াজ দিয়ে দিতে হবে। 
পেঁয়াজ হালকা বাদামি করে ভেজে নিতে হবে।
[মনে রাখতে হবে নুড্লসের কোন সবজি বেশি ভাজা যাবে না, কারণ বেশি ভাজলে নুডলস খেতে ভালো লাগবে না]

কড়ায় যখন পেঁয়াজ হালকা বাদামি হয়ে আসবে, তখন ম্যারিনেশন করা চিকেন দিয়ে দিতে হবে।
চিকেন ১ মিনিট ভেজে নিতে হবে।
[চিকেন বেশি ভাজলে শক্ত হয়ে যাবে]

এবার কেটে রাখা গাজর ও বিন্স দিয়ে ১ মিনিট ভেজে  নিতে হবে।
[এই দুটো সবজি রান্না হতে একটু বেশি সময় লাগে তাই একটু আগে দিতে হবে]



১ মিনিট পর, কেটে রাখা ক্যাপসিকাম দিয়ে ৩০ সেকেন্ড ভাজতে হবে।
হাফ চা চামচ নুন দিতে হবে।
এর সাথে পেঁয়াজ কলি দিয়ে ১০ সেকেন্ড  ভাজতে হবে।
এবার মিডিয়াম ফ্লেম থেকে লো ফ্লেম করে দিতে হবে, আর ভাজা সবজিতে দিতে হবে  চিলি সস, টমেটো সস, ১ চা চামচ ভিনিগার, অর্ধেকটা সয়া সস। এবার ভালো করে  কয়েক সেকেন্ড মিশিয়ে নিতে হবে।
এর সাথে হাফ চা চামচ গোল মরিচ গুঁড়ো মেশাতে হবে । এরপর সেদ্ধ করে রাখা নুডলসটা দিয়ে দিতে হবে।
নুডলস ও ভাজা সবজি ভালো করে  মিশিয়ে নিতে হবে।
ফ্লেম আবার বাড়িয়ে মিডিয়াম করে  দিতে হবে।
এবার একটা কাঁটা চামচ ও একটা চা চামচ দিয়ে toss ফ্রাই  করতে হবে। আর অভ্যাস থাকলে, কড়া ধরেও toss ফ্রাই করতে পারেন।
[হাক্কা নুডলস সব সময় টস ফ্রাই করা হয়]

১ মিনিট  ভাজার পর বাকি সয়া সসটা মিশিয়ে আরো ২ মিনিট  ভেজে নিতে হবে।
[সেদ্ধ নুডলসটা মোট ৩-৪ মিনিট  টস ফ্রাই করতে হবে]


আমাদের হাক্কা নুডলস তৈরী।  হাক্কা নুডলস সন্ধ্যার সময়ের জন্য একটি অপূর্ব ও অতুলনীয় খাবার। এটা বাচ্ছাদের স্কুলের টিফিনেও দেওয়া যায়।

Checkout the Kitchen appliances, kitchenware & gadgets

Saturday, November 11, 2017

Pav Bhaji Recipe || Mumbai Style || Salma (Kolkata) Recipe

Pav Bhaji Recipe - Mumbai Street Food Style



Time: Preparation 20 minutes, Cooking 15-20 minutes.

WATCH VIDEO RECIPE




Ingredients


  • Pav Bhaji special bread
  • Butter - 100 gm
  • Potato(big) - 2
  • Onion(medium) - 2
  • Capsicum(medium) - 1
  • Cauliflower(very small) - 1
  • Coriander leaves - 1 bunch
  • Tomato(medium) - 3
  • Peas - 60 gm
  • Ginger-Garlic paste - 2 teaspoon
  • Green Chili - 1
  • Lemon - 1
  • Pav Bhaji masala powder - 2 tablespoon
  • Fenugreek leaves - 1 teaspoon
  • Kashmiri Red chili powder - 3 teaspoon
  • Salt as per taste

Method


- Peel the potatoes and cut the cauliflower.
- Chop the capsicum and tomatoes into small pieces.
- Chop the onions in small cube shapes.
- Finely chop the coriander leaves and green chili.
- Cut the lemon in 2 halves.
- Slice onion in ring shape. (for serve)



Cooking


- Boil the cauliflower and potatoes together in water in a pressure cooker till 2 whistles
- Smash the potates and cauliflower completely into a paste. [Keep aside]
- Heat a pan on medium high flame.
- Add the chopped capsicum and green chili in it.
[Roast for 2 minutes ]

After 2 minutes of roasting, reduce the flame to medium
- Add the fresh peas to it.
[If fresh peas are unavailable, you can use frozen peas]


- Then add the chopped tomatoes to it. Stir for few seconds.
- Add 1/2 tsp roasted fenugreek leaves powder and needed salt.
- Mix them well.
[Now, cover the pan and cook for 5 minutes on low flame]




- After 5 minutes, open the cover and add the smashed potato-cauliflower paste
- Mix the ingredients very well.
- Add 1 tbsp butter, 1 tbsp pav bhaji masala powder and half of the Kashmiri red chili powder.
- Again mix the ingredients very well.
- Saute the vegetables for 2-3 minutes.
[To make good pav bhaji, the vegetables must be crushed/smashed finely]

- Take a potato smasher to smoothen the vegetables
[Do the smashing on low flame. Total time on low after adding the boild potato paste is about 10 minutes]

- Shift the smashed vegetables on another container.
- Take the same pan and heat on low-medium flame.
- Add 2 tbsp butter.
- Once the butter melts, add the chopped onions.
- Fry the onions for a minute.
- Add the ginger-garlic paste.
- Fry for 1-2 minutes, so the raw flavour of ginger-garlic paste disappears
- Add the chopped coriander leaves, remaining Kashmiri red chili powder, 1 tbsp pav bhaji masala and little salt.
- Saute for 1 minute.
- Add 1/2 tsp roasted fenugreek leaves powder, mix and saute for few seconds
- Add the smashed vegetable to it.
- Saute for few seconds.
- Add about 200 ml water to it.
- Mix well and cooking on low-medium flame for 2-3 minutes.
[After 2 minutes, take the pan off. Bhaji is cooked!]


Baking breads


- Heat a pan on low-medium flame.
- Add little butter to the pan.
- Spread the butter and add bread slices.
[Add some butter on top of the breads]

- Bake the bread slightly, so it remains soft
- Turn the breads over and bake the other sides
[Bake all the breads like this]




Your Pav Bhaji is complete. Eat them hot, add little lemon juice to the bhaji to increase the taste. It makes a great snacks and loved by all


Checkout the Kitchen appliances, kitchenware & gadgets

Monday, November 06, 2017

Egg Chicken Roll Recipe | Street Food Style | Salma (Kolkata) Recipe

Egg Chicken Roll Recipe - Kolkata Street Food Style



Time: Preparation 15 minutes, Marination: 20 mins, Cooking 15-20 minutes.

WATCH VIDEO RECIPE




Ingredients

  • Chicken (boneless) - 200 gm
  • Flour - 200 gm
  • Cooking Oil - 4 tablespoon
  • Onion(medium size) - 3
  • Ginger-Garlic paste - 1 teaspoon
  • Capsicum - 30 gm
  • Yogurt - 60 gm
  • Milk - 40 ml
  • Egg - 4
  • Green chili - 4
  • Lemon - 1
  • Tandoori chicken masala powder - 1 teaspoon
  • Chat masala powder - 1/2 teaspoon
  • Red chili powder - 1/2 teaspoon
  • Garam masala powder - 1/4 teaspoon
  • Turmeric powder - 1/2 teaspoon
  • Sugar - 1 teaspoon
  • Green Chili sauce - 1 tablespoon
  • Tomato sauce - 3 tablespoon
  • Mustard sauce - 1 tablespoon
  • Salt as per taste

Method


- Wash the chicken and drain-off water completely. 
- Make small cubes of chicken.
- Chop the capsicum into small pieces.
- Finely chop 2 green chilies.
- Make paste of 2 green chilies.
- Cut the lemon in 2 halves.
- Slice the onions finely.
- Whip the yogurt.



Marination


Add the following to the chicken - 1/2 tsp salt
- Few drops of lemon juice
Mix them together and then add the following:
- 1/2 tsp red chili powder
- 1 tsp ginger-garlic paste
- Turmeric powder
- Green chili paste
- Little garam masala powder
- Tandoori chicken masala
- Whipped yogurt
- 1 tsp cooking oil
Now, mix all the added ingredients with chicken
- Keep the chicken on marination for 20-25 minutes. [No need to refrigerate. Marination enhance the taste of chicken]
[While the chicken is marinating, prepare the flour dough]

Dough preparation


- Add 1/2 tsp salt to the flour.
- Add 1 tsp sugar.
- Add 2 tsp cooking oil.
- Mix them together
- Now, add milk to the flour little at a time in steps.
[Adding milk increase the taste of the rolls]
- Mix the flour
- Add little water and mix the flour to make a smooth dough.
- Then add little oil and again mix the dough.
- Keep the dough covered, while you cook the chicken.
[The dough will become more smooth and soft]



Cooking


- Heat pan on medium flame.
- Add 1 tsp oil in the pan and heat it.
- Once the oil is hot, add some of the sliced onions.
[Rest will used at the end of cooking & during rolling time]
- Fry the onions for a minute.
- Add the marinated chicken and saute for 3-4 minutes
- Reduce the flame to low medium.
[In meantime, water will be released from chicken]
- After 3-4 minutes saute, reduce the flame to low.
- Cover the pan and cook for another 5 minutes on low flame.
[No need to add water, the water released from chicken will be enough to cook]
- After 5 minutes, open the cover and cook another 1 minute.
[Check salt, if need add now. Shift the chicken and keep aside. We will use the same pan to cook capsicum]
- Heat the same pan on medium high flame
- Add some of the sliced onion and capsicum in it
- Saute for 2 minutes
- Now, add the cooked chicken and saute on low flame for 2 minutes
[The capsicum was not added earlier, as it would have over cooked the capsicum]
- The chicken is cooked, turn off the flame


Making paratha for Rolls


- Make 4 balls from the dough.
- One by one, roll the balls on a rolling board and palm.
- Flatten out the flour balls with a rolling pin (Belan).
- Increase the paratha flour spread with hand as much possible without tearing it.
- Brush some oil over it
- Now, roll the flour spread from a side [It is round, just choose any point]
- Once the spread is rolled, twist it in spiral coil shape from one end. And press in the loose end into the center
[It will again become a round ball. Check the above video to know in details]
- Now, roll this ball flat [Keep medium thickness].
- Similarly, make the other dough balls.
[Rolling the spread, coil it in and re-rolling to flat spread make the paratha crispy]






Baking paratha for Rolls


- Heat a tawa on low-medium flame.
- Once the tawa heats up, add the rolled paratha spread.
- Once little baked, turn it upside down.
[while the 2nd side is getting baked, whip a egg with a pinch of salt and keep it ready]
- Brush some oil over it
- Again, turn it upside down
- Brush some oil on this side too
[Fry the paratha only lightly. Little light brown mark on the parathas is an indication]
- Now, lift the paratha with a spud in one hand. Add little oil and pour the whipped egg on tawa
- Then put the paratha back on the egg.
- Lightly press the paratha with a spud and fry the egg.
- Turn the paratha upside down and fry for few seconds and put aside.
[Fry the other parathas similary]





Rolling Egg Chicken Rolls


- Take a fried egg paratha.
- Spread a pinch of chat masala.
- Add cooked chicken in adequate amount.
- Add some sliced onions
[I have not used cucumber as it makes the rolls watery and make it lose its crispness. If you like, you can add it]
- Sprinkle some drop of lemon juice
- Add few chopped green chili [optional]
- Add the tomato sauce
- Add the green chili sauce
- Add the mustard sauce
- Now, roll the paratha to lock in the ingredients
- Take a plain paper to wrap one end of the roll, so the roll does not opens up
[Added sauce and vegetables can vary depending on your taste]




Your Egg Chicken Roll is complete. Eat the rolls hot to get the full taste. It makes a great evening snacks and loved by all


Checkout the Kitchen appliances, kitchenware & gadgets

Saturday, November 04, 2017

Chicken Hakka Noodles - Salma (Kolkata) Recipe

Chicken Hakka Noodles Recipe - Kolkata Restaurant Style


Time: Preparation 20 minutes, Marination: 10 mins, Cooking 15-20 minutes.

WATCH VIDEO RECIPE




Ingredients

  • Hakka Special Noodles - 180 gm
  • Chicken (boneless) - 150 gm
  • Vegetable Oil - 3 tablespoon
  • Ginger-Garlic paste - 2 teaspoon
  • Onion(medium size) - 1
  • Garlic - 10 gm
  • Scallions / Green onion - 20 gm
  • Beans - 30 gm
  • Carrot - 50 gm
  • Capsicum - 50 gm
  • Green chili - 3
  • Red chili powder - 1/2 teaspoon
  • Vinegar - 1.50 tablespoon
  • Black pepper powder - 1/2 teaspoon
  • Soy sauce - 3 tablespoon
  • Chili sauce (optional) - 1 teaspoon
  • Tomato sauce (optional) - 1 tablespoon
  • Salt as per taste

Method

- Wash chicken and drain-off water completely. Make small cubes.
- Chop the carrots and capsicum in tall shape
- Chop the garlic cloves finely
- Finely chop the green onions and beans.
- Slice the onion finely.
- Slit 3 green chilies


Marination

Add the following to the chicken - 1/2 tsp salt
- 1/2 tsp red chili powder
- 2 tsp ginger-garlic paste
- Little vinegar [rest will be used later]
- 1/2 tsp Soy sauce

Mix all the added ingredients with chicken
Keep the chicken on marination for 10 minutes. [No need to refrigerate]
[While the chicken is marinating, boil the noodles in between]

Cooking

- Heat 2 liters water in a container on high flame.
- Add some salt and 2 tsp oil to the water
[The oil will prevent the noodles from sticking together]

- Once the water is boiling, add the noodles to it.
[Separate the noodles with a fork head]

- Boil the noodles for about 3 minutes
[Do not boil the noodles completely, stop little before full boil and drain the hot water]

- Wash the noodles in plain running water
[This stops the boiling process and prevent the noodles from turning soft & sticking together]

- Heat a pan / wok on medium high flame
- Add 3 tbsp oil in it
- Once the oil is hot, add the chopped garlic and slitted green chilies. [No. of green chilies depends on your taste and hot factor of it]
- Fry for 25-30 seconds
- Add the sliced onions and fry till the onions are transparent
[Be careful not to over cook any of the vegetables when cooking Hakka noodles, keep them little hard]

- Once the onions are transparent add the marinated chickens
- Fry the chickens only for a minute
[Frying the chicken initially will make it hard. Keep stiring the ingredient while frying]

- Add the chopped carrots & beans to the pan and fry for 1 minute.
[Carrot and beans take little more time to cook, so add them first]




- After frying for a minute, add the chopped capsicum and fry for another 30 seconds.
- Add 1/2 tsp salt.
- Add the chopped scallions and stir everything for 10 seconds.
- Turn the flame from medium-high to low.
- Add chili sauce.
- Then add the tomato sauce.
- Add 1 tsp vinegar.
- Add half of the Soy sauce.
- Mix everything well and saute for few seconds.
- Add 1/2 tsp black pepper powder.
- Stir for 5 seconds and add the boiled noodles.
- Mix the noodles and other ingredients very well.
- Increase the flame back to medium-high.
- Take a spoon and a fork to toss the noodles. If you are confident, you can toss them by the wok/pan handle.

[Hakka noodles are always toss fried]

- Toss fry for 1 minute.
- Add the remaining soy sauce and again toss fry for 2 minutes.

[The boiled noodles are fried for 3-4 minutes in total]




Your cooking is complete. Chicken Hakka noodles makes a great evening snacks. It also makes a very good tiffin for the children


Checkout the Kitchen appliances, kitchenware & gadgets